Csillagkalózok

2017. október 08. - dryka

csillagkaloz.jpgTöpörödöttláb kapitány az éjszakai égbolt csillagvizein hajózott társával, Kockakutyával. Kockakutya nem csak a nevében volt kocka formájú, hanem azért is, mert a kapitány csak úgy tudta megnyírni, ha ráhelyezett egy rácsos dobozt és körbevágta a kutya szőrét. Máskülönben csupán egy szőrlabda lett volna, és ki tudja, talán még a fedélzetről is legurult volna.

Töpörödöttláb kapitány nemrég kezdte a kalózkodást, de máris tudta, hogy a messzi csillagvizek legorrbitálisabb orrdíszét szeretné megszerezni a hajójára, amit egy réges-régen élt kalózkapitány rejtett el. Az orrdísz képes kiszagolni a kincseket, Töpörödöttláb kapitánynak pedig több sem kellett, csak hogy ezt megszerezze. Azonban ehhez, és a kalózkodáshoz is, szüksége volt legénységre. Mégis hogy néz ki egy kalózkapitány kalózok nélkül? Rákanyarodott hát a Tejútra, mert tudta, hogy annak mentén élnek a legrátermettebb kalózok.

Kikötött a Nyüves Csillagon, ahol felszedte Vasmacskalábat, akinek a vállán papagáj helyett egy rágott fülű macska tanyázott és kényelmesen nyalogatta a mancsát. Az ő segítségükkel egyszerűbb lesz a kikötés, mert nem a csillagok ágában kell megkapaszkodniuk, hogy közelebb húzhassák hozzá a hajójukat, hanem elég, ha Vasmacskaláb kiveti a lábát, a rágott fülű macska meg végigmászik rajta, rákanyarítja a farkát és megrántja a láncot. Ráadásul ők ketten a főzéshez is kiválóan értettek: a macska pucolta a zöldségeket, Vasmacskaláb pedig ízletes étkeket főzött belőlük. Rugóstávcsőszem már az árbockosárból pásztázta a csillagokat, amikor észrevették, hogy ő is csatlakozott hozzájuk. Mint kiderült, a kalóz nem csak a megfigyeléshez ért, de igencsak okos ötletei is adódtak, amelyeket fel tudtak használni az utazásaik során.

Ilyen szedett-vedett társasággal indult hát útjára a… Hohó! Ekkor jöttek rá, hogy nincs a hajónak neve. Hosszan töprengtek felette, alatta, benne és még álmodás közben is, mi lenne a legelrettenetesebb név, aminek hallatán a csillaghajók emberei vacogva ölelik át egymást félelmükben. Végül megtalálták az igazit: a hajót Nyiffant Patkánynak keresztelték. Pezsgőjük nem lévén egy rumoshordót vágtak hozzá. Kockakutya pedig vígan vakkantott egyet, majd megkergette a rágott fülű macskát.

Töpörödöttláb kapitány tudta, merre keressék az orrdíszt, ugyanis Kockakutya egyszer egy térképet ásott ki egy ősrégi csont mellől. És miután már legénység is volt, elindulhattak a legorrbitálisabb orrdísz felkutatására.

Áthajóztak egy csillagszoroson, ami tényleg szoros volt. Csak úgy fért át rajta a hajó, hogy behúzták a vitorlákat és oldalazva haladtak. A szoroson túl egy csillagvizsgáló kémlelte a csillagokat hatalmas szemével. Feltartott mutatóujjával azt vizsgálta, merről fúj a csillagszél. Elemezte, nem lesz-e vihar a közeljövőben, mert ha a csillagpor ellepi az űrt, semmit sem fognak látni a gaz csillagkalózok, de még a jók sem. Akkor pedig hogy találhatnák meg akár a legorrbitálisabb orrdíszt is? Végül feltartott hüvelykujjával jelezte a Nyiffant Patkány kapitányának, hogy a csillagidő tiszta, hajózhatnak tovább.

Az orrdíszről legendák zengtek, amelyek a legtávolabbi csillagokig is elvisszhangzottak, bár igaz, ami igaz, jó pár fényév kellett, mire odáig eljutottak. De Töpörödöttláb kapitány nem lakott olyan messze, és hallott minden egyes történetet. Tudta azt is, hogy az utolsó kapitány hajója, amelyik az orrdíszt birtokolta, az egyik csillaghegyen futott zátonyra, darabkái pedig messze keringtek az űrben. Egyedül az orrdísz volt az, amit a kapitány meg tudott menteni, mivel az annyira orrbitális volt, hogy még egy csillaghegy sem tudta széttörni. Ellenben kiválóan el lehetett rejteni ott. Azóta jó pár csillag lefolyt már a Tejúton, a csillagkalózok pedig azóta is keresték, de ez idáig még senki sem akadt a nyomára. Töpörödöttláb kapitány azonban biztos volt abban, hogy ő sikerrel fog járni.

Amikor elérték a csillaghegyeket, felhajóztak egészen a csúcsukig, hogy jobban belássák. A Tejút úgy gomolygott közöttük, akár a legsűrűbb köd, de Rugóstávcsőszem szerencsére mindent látott. Ha egy-egy tejútpamacs túlságosan átlátszatlannak tűnt, kieresztette rugóstávcső szemét és közvetlen közelről végigpásztázta.

Először sehol sem látták a legorrbitálisabb orrdíszt. Aztán egyszer csak kilépett az egyik csillaghegy takarásából, kinyújtóztatta elgémberedett tagjait, megropogtatta a csontjait és akkorát szippantott a hűs levegőből, hogy egyszeriben minden köd eltűnt. Még a Nyiffant Patkányt is kis híján magába szippantotta, de szerencsére Vasmacskaláb még idejében kivetette a lábát. Tudniillik az orrdísz egy méretes orral rendelkező csontváz volt. Töpörödöttláb kapitány azonnal felismerte, hogy ez az, amit keresnek, hisz az orra miatt le sem tagadhatta volna magát. A kalózok ugyan csodálkoztak azon, hogy lehet egy csontváznak orra, de mivel mégiscsak egy orrdíszről volt szó, mit volt mit tenni, megrántották a vállukat és nem foglalkoztak tovább ezzel a furcsasággal.

A megszerzésével már jobban meggyűlt a bajuk, ugyanis az orrdísz menekülőre fogta. Kockakutya és a rágott fülű macska vették üldözőbe, míg Rugóstávcsőszem jelezte nekik, merre van, amikor szem elől tévesztették. Addig Vasmacskaláb tartotta a hajót. Töpörödöttláb kapitány meg… nos, hát ő a töpörödött lábain úgysem érte volna utol.

Végül sikerült elkapniuk, és amikor elmagyarázták neki, hogy újra orrdíszként élheti az életét és kincseket szagolhat ki, magától mászott fel a Nyiffant Patkány orrára. Egy orrdísznek mégiscsak egy orron van a legjobb helye, különösen, ha az említett orrdísz orrbitális szimatoló orral rendelkezik.

A csontváz úgy passzolt oda, mintha egyenesen onnan szakították volna le. Töpörödöttláb kapitány és a legénysége elégedetten bólogattak, és mivel most már teljes volt a hajó, nekivághattak a kalózkodásnak.

Ha felnézel az égre, talán meglátod, ahogy felkavarják a Tejút hullámait.

A bejegyzés trackback címe:

https://irasokesamitasok.blog.hu/api/trackback/id/tr1212940479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.