Írók kérdőíve

2017. július 13. - dryka

Az írói körjáték engem is megtalált. Köszönöm Buglyó Gergelynek a meghívást! :)

 

1. Milyen műfajban szoktál írni (novella, vers, regény, blog stb.)?

Többnyire meséket, de olykor egy-egy novella is becsusszan. Próbálkoztam már színdarabírással is, de ez még új műfaj nekem, van még mit tanulnom – bár ez utóbbi mindenre igaz. :)

2. Milyen zsánerekben és témákban szoktál írni?

Főként meséket, de nem rég elkezdtem egy urban fantasy-t, illetve tervben van egy ifjúsági is. Az a baj, hogy mindig visszakanyarodok a mesékhez, így a komfortzónából való kilépés nem megy olyan egyszerűen, mint azt elképzeltem.

3. Mióta írsz? Van már kiadott műved?

Mindig is érdekelt az írás és több ötletet is elkezdtem papírra vetni, de mindig megálltam. Komolyabban öt évvel ezelőtt kezdtem el vele foglalkozni. Akkor is egy regénykezdeményből indult ki, csak felcsillant az esély egy pályázat miatt, így az lett az első, amit be is fejeztem.

Kiadott még nincs.

4. Melyik volt a legelső írásod?

Az előző válaszban már említett regény, ami voltaképpen a krimi- és a kalandregény ötvözete. Akkor jónak gondoltam, de utólag visszaolvasva érezhetően első regény, olyannyira, hogy nem is mutatnám meg senkinek. :)

5. Miért írsz?

Hogy szórakoztassak. Jelenleg inkább arra helyezem a hangsúlyt a történeteimben, hogy aki elolvassa, az élvezze, jól szórakozzon közben. Annyi komoly és rossz dologgal találkozunk a hétköznapokban, egyfolytában rágódunk valamin. Néha jó ezekből kilépni és elvarázsolódni.

6. Hogyan találsz időt az írásra?

Időm az lenne, inkább az a baj, hogy mellette sok minden másra is szeretnék szakítani, és még nem találtam meg az egyensúlyt, hogy minden beleférjen egy napba.

7. Mikor és hol szeretsz a legjobban írni?

Régebben az esti írást preferáltam jobban, mostanában a délelőttök, délutánok kerültek előtérbe. Az is számít, hogy egyedül vagyok-e, mert olyankor csak arra figyelek – jobb esetben. A hol az lehet bárhol. Utazások alatt rendszerint mindig megszáll az ihlet, legyen az busz, vonat vagy metró; lehet, hogy látok valamit és arról beugrik egy történet, egy jelenet vagy csak egy kiegészítő, ami tök jónak tűnik. De van, hogy csak szimplán elkezdek egy már meglévő jeleneten agyalni, és akkor tényleg bárhol képes vagyok írni, legutóbb a Hadik Kávéház lett egy ilyen eset színtere – ki tudja, talán a nagyok szellemei is közrejátszottak. :)

8. Mit szoktál enni vagy inni írás közben?

Enni semmit, aközben képtelen vagyok koncentrálni. Inni teát, kakaót vagy Maci tejeskávét. :)

9. Van íráshoz használt dallistád?

A zene elvonja a figyelmemet, nem tudok közben írni. Ugyanez igaz a TV-re vagy arra, ha beszélgetnek körülöttem.

10. Mit gondol a családod, baráti köröd arról, hogy írsz?

Elfogadják. Párom különösen támogat benne, néhány barátom is. Nem nagyobb szám, mintha bármi mást csinálnék, nem tekintenek csodabogárnak – vagy csak jól palástolják a véleményüket. :)

11. Az alkotás melyik részét szereted a legjobban?

Az agyalást. Mindig csak egy kép villan be kezdésnél, abból kérdésekkel jutok el a vázlatig, majd a kész történetig.

Azokat a pillanatokat, amikor egy-egy mondatnál, szókapcsolatnál, hasonlatnál jön a „wow”-érzés, hogy ez most igazán jó.

A végét, mert olyankor már nagyon írnám a következőt. :)

12. Az alkotás melyik része jelenti számodra a legnagyobb kihívást?

Az eleje és a vége közti rész. :) Komolyra fordítva a szót, minden hosszabb írásomnál van egy időszakom, amikor egyszerűen kétségbeesek, hogy ez így nem jó, nem is tudom, merre tart, pedig eddig világos volt. Olyankor belebonyolódom, vagy inkább belegabalyítom saját magam, aztán besokallok, és néha napokig hozzányúlni sincs kedvem. Szerintem én komplikálom túl, de olyankor nem látok rá megoldást.

13. Milyen eszközökkel és mire szoktál írni?

Általában számítógépen, de ha egy-egy rész nagyon nem akar összejönni, akkor előveszem a füzetet és leírom kézzel. Akkor sokkal jobban jön szöveg, mintha a kezemből folyna a papírra. Alapban jobban is szeretnék kézzel, csak lusta vagyok utána begépelni. De az ötletelést, a vázlatot mindig füzetbe írom.

14. Hogyan lépsz túl az írói válságon?

Nehezen. :) De tényleg! Amikor jön a belebonyolódós időszak, akkor semmi nem tud kizökkenteni belőle, hogy érdemben folytatni tudjam.

15. Hogyan motiválod magad az írásra?

A határidők sokat nyomnak a latba. Ezen kívül sokszor nehezen veszem rá magam, hogy leüljek és írjak, de próbálom megtalálni a belső ösztönzést – néha már sikerül. Azonban amikor jön egy új ötlet, akkor annyira lelkes vagyok, hogy nem kell noszogatni.

16. Kik azok a szerzők, akik legjobban inspirálnak téged íróként?

Fredrik Backman stílusa nagyon bejön. Szeretnék olyan könnyedén, viccesen, mégis játékosan és meseszerűen írni, mint ő.

17. Melyik könyvek inspirálnak téged legjobban íróként?

Erre megint csak Fredrik Backman a válasz, tőle minden. Illetve Markus Zusaktól Az üzenet. Szeretem azokat a könyveket, írókat, amik/akik mások, mint a megszokottak, mernek újítani, és ezt képesek játékosan megtenni.

18. Mi a legjobb írói tanács, amit valaha kaptál?

Nem is tudom, annyi hasznos volt. Talán, hogy ne adjam fel. :)

19. Milyen céljaid vannak idén az írással kapcsolatban?

Néhány már meglévő mesémet szeretném átdolgozni, valamint belekezdtem egy urban fantasy-ba, de egy ifjúsági és egy-két újabb mese is a listán van. Még nem tudom, melyik kerül előtérbe. Ja, és a színdarabírás is tervben van – csak hogy véletlenül se vállaljam túl magam. :)

 

A stafétát pedig továbbadom: E.M. Miller, Jandácsik Pál, Sárközi Erika (Nilla) és Victoria Green.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://irasokesamitasok.blog.hu/api/trackback/id/tr9412661165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.