Fantáziautazás

2017. június 16. - dryka

indovinafilmfermataautobus.jpgNézz le! A lábad előtt egy láthatatlan esőcsepp olvad bele a betonba, látható nyomot hagyva maga után.

Nézz fel! Több száz vagy akár ezer csepp is közelít feléd ebben a pillanatban. De te mégis elmosolyodsz, mert tető van feletted. Azonban a szél pimaszul az arcodba csapja őket.

A többi várakozót figyeled. Egy lány zenét hallgat. Nem is érzékeli, mi zajlik körülötte. Egy nőt túlságosan lefoglal a dühöngés, hogy még mindig nem jön a busz. Az idegeskedésben nem marad ideje aggódni amiatt, hogy elázik. Egy idős bácsi pedig esernyőt tart a feje felett.

Amikor megérkezik a busz, mindenki egykedvűen felszáll, mintha semmi jelentősége nem lenne az utazásnak. Csak az a lényeg, ahonnan elindulsz, és ahova érkezel. Pedig mennyi izgalmat rejt egy ilyen utazás!

Az esőcseppek szakadatlanul veszik birtokukba az aszfaltot, szürke, hömpölygő folyóvá változtatva azt. A busz pedig a hajó, ami ringatózik rajta. Egy-egy csepp erőteljesebben csapódik be, olykor megrepeszti a betont. A busz zöttyen egyet, de te vidám pattogásnak fogod fel. Ez is egy kaland! Hullámvasúton érzed magad, élvezed az emelkedők izgalmát, majd a lefelé adrenalinját. Ahogy a gyomrod ugrik egyet, finoman felemelkedik és visszazuhan. Csak olyan kellemesen – semmi hányinger!

Az út néhol hepehupásabb a kelleténél. Nocsak! A dzsungel mélyére visz! A temérdek levél eltakarja a napot, ezért tűnik borultnak. Zsiráfok nyújtják be a nyakukat az ablakon, rátekerednek a buszra. A majmok túlérett gyümölcsökkel dobálják meg – biztos ezért olyan foltos a jármű. A kígyók hullámain továbbsiklik az erdőn, most egy városban lyukad ki.

Felhőkarcolók és más magas épületek vetítik árnyékukat az utcára. A rafting túra véget ért, a folyó ismét békésen hömpölyög. Olykor egy hullám miatt mégis meg kell állni. További autókkal várjátok, hogy áthaladjatok a kereszteződésnél. A busz pedig megáll, újabb kalandra vágyókat enged fel.

Nyomorogsz. Azaz nyomorognál, ha annak fognád fel. De ez egy kaland! És te még mindig tartasz valahová. Nem is az odaérkezés az izgalmas, hanem az odáig vezető út. A többi utast figyeled. A lány még mindig zenét hallgat. A nő minduntalan az órájára pillant. Láthatólag még mindig ideges, pedig most nem is ázik és már a buszra sem vár. Az idős bácsi az ernyőjére támaszkodik és az utcát figyeli. Vajon mit lát? Vagy nem is az utcát nézi, hanem az ablak mellett ülő fiatal párt? Biztos az ifjúkorára emlékezik, talán ő is ült ugyanígy egykoron egy másik buszon. A pár vajon mióta van együtt? Ahogy rájuk nézel, eldöntöd, hogy egy hete. Legyen nyolc nap. A bácsi nyolcvan felé járhat.

Ez nem mehet így tovább! A pár a nyolc napjával szabadjára engedte a fantáziádat. Vagy a fantáziád egy cserfes majom, ami veletek tartott a dzsungelből? Nem számít, kihasználod, amíg itt van.

Szóval a pár nyolc napja van együtt, most éppen egy kávézóba készülnek, ahol megisznak egy turmixot, aztán beülnek egy moziba. A fiú robotos akciófilmet nézne, a lány romantikusat – gondolod, de aztán rájössz, hogy a lány is a robotos fajta, elég ránézni a táskájáról csaknem legördülő autóra. Annak az autónak szeme van, ez kétségtelen. És téged figyel! Muszáj elpillantanod, mert a végén még zavarba jössz.

Az ideges nő megbeszélésre siet. Biztosan. De az unalmas! Legyen inkább ügynök, aki egy találkozóra tart, ahol a világ legnagyobb gyémántját cseréli ki a társára. Erről valószínűleg lekésett. Nem akarsz arra gondolni, mi lesz szerencsétlen társával.

A lány, nos, ő keményebb dió. Folyton a zenét hallgatja. Rockernek néz ki. Nem is, inkább punknak. Folyton a szeméből fújja ki a belelógó haját, ez az egyetlen, amire reagál. Talán nem is punk, hanem emó. Nem tudsz már kiigazodni eközött a rengeteg stílus között. De mi van, ha rosszul ítéled meg? Túlságosan az előítéleteid rabja vagy. Ez a lány nyelvet tanul, hogy aztán egy külföldi színpadon énekelhessen kitűnő svédséggel a rockbandájával.

A busz megáll. Meglepődve kapsz észbe, hogy megérkeztél. Ez a busz egy időgép! Hisz még el sem indultatok.

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

http://irasokesamitasok.blog.hu/api/trackback/id/tr8612600177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.